Biar torna a l’edat mitjana cada inici d’any. La figura del Rei Pàixaro trasllada la població de Biar a aquella época. Biar ha aconseguit mantenir aquesta festivitat viva, que coincideix amb la de Sant Antoni Abat, patró dels animals.
El Rei Pàixaro per la seua antiguitat i per la seua particular figura s’ha configurat com una de les festes més antigues de la Comunitat Valenciana. Ens trobaríem davant d’un personatge espectacular, representat per un membre de la comunitat, erigit com a autoritat efímera. Una autoritat amb diversos elements grotescos que possiblement escarniria la mateixa comunitat, que per aquestes mateixes dates havien de pagar els seus impostos.
Com assenyala Biel Sansano professor de la Universitat d’Alacant: segurament emparats per aquest clima de relaxament de l’autoritat o d’”anivellament social” el veïnat aprofitava per a transgredir la moral rigorosa i l’ordre social establert, amb els avalots consegüents, tot seguint la tradició de les llibertats del mes de desembre, d’una llarga antiguitat.
El Rei Pàixaro i els seus dansants mantenen vius tota la simbologia de l’època en els seus diferents atributs. Res queda a l’atzar en aquesta celebració. El ritual per a pintar-se la cara, per a vestir-se, la casa d’on ix a cavall amb destinació a la plaça es repeteix any a any i es transfereix de pares a fills. Cadascun dels moments, amanits amb coets, foc, dolçaines i tabals formen part de l’encant d’aquesta particular representació.
Enllaç per descarregar el programa d’actes, que es duràn a terme el cap de setmana del 14 i 15 de gener.
Enguany, contarem amb la presència del programa de ràdio de la Cadena Ser “Ser Viajeros” en directe, el dissabte 14 de gener de 12 h. a 13 h.